Powiększa się sieć „Dziedzictwo Kulinarne Warmii i Mazur. Te firmy dołączyły do listy
Dzisiejsza Warmia i Mazury to region, który jest produktem setek lat burzliwej historii. To miejsce, gdzie wielokulturowość, wielowyznaniowość i wielonarodowość znalazły swoje odbicie w bogatej i różnorodnej tradycji kulinarnej. W tym celu powstała sieć „Dziedzictwo Kulinarne Warmii i Mazur”.
– Tradycja kulinarna Warmii i Mazur to tradycje wszystkich kultur, które współtworzą dzisiejszy obraz naszego regionu – mówi marszałek województwa Marcin Kuchciński. – Jego wielokulturowość znalazła swoje odbicie także w bogatej i różnorodnej kuchni. To ważny element naszego dziedzictwa, które powinniśmy pielęgnować. Co też czynimy choćby poprzez tę sieć. Bardzo się cieszę, że od jej uznanego już grona dołączyli nowi członkowie. Jestem przekonany, że dzięki temu nasz niepowtarzalny region i jego smaki staną się jeszcze bardziej rozpoznawalne nie tylko przez mieszkańców, ale też odwiedzających nas gości.
Członkostwo w sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury” zarząd województwa przyznał następującym podmiotom:
Kategoria: Producenci i Przetwórcy:
- Dzika Czekolada, Arkadiusz Dziczek, Szczytno,
- Winnica Sztolcman, Szafarnia, Gmina Kurzętnik,
- Wiejskie Smaki Ewy, Krzemieniewo, Gmina Kurzętnik,
- Gospodarstwo Rolne Wasieczko, Bark, Gmina Barczewo,
- Zielony Śledzik - Mazurska Olejarnia, Maliniak, Gmina Wielbark,
- Masarnia z Tradycją Dreszler S.C. – Nowe Miasto Lubawskie,
- Młynomag Myszkowska Rezanko Spółka Jawna, Grodzki Młyn, Reszel.
Kategoria: Edukacja:
- Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych im. Wisławy Szymborskiej w Olsztynie.
Czym jest sieć „Dziedzictwo Kulinarne Warmii i Mazur” i kto może zostać członkiem?
Sieć została powołana uchwałą zarządu województwa warmińsko-mazurskiego w 2023 roku. Jej ideą jest m.in. rozwój i promocja żywności naturalnej, tradycyjnej, ekologicznej opartej na lokalnych i regionalnych zasobach surowców, pochodzących z województwa warmińsko-mazurskiego.
Do celów jej działania, prócz promocji żywności naturalnej opartej na surowcach z naszego regionu, należy m.in. rozwój krótkich łańcuchów dostaw żywności, zachowanie, ochrona i dbałość o dziedzictwo kulinarne Warmii, Mazur i Powiśla, współpraca między członkami sieci, wzmocnienie tożsamości lokalnej i regionalnej, zapewnienie konsumentom regionalnej oferty kulinarnej, podniesienie atrakcyjności turystycznej regionu poprzez rozwój jego oferty kulinarnej, wzmocnienie konkurencyjności mikro, małych i średnich przedsiębiorstw, czy też zwiększanie zainteresowania konsumentów i producentów żywnością naturalną wysokiej jakości.
Obecnie sieć liczy 68 podmiotów. Członkostwo jest udzielane na dwa lata kalendarzowe. Mogą się o nie ubiegać:
- producenci surowców żywnościowych w sektorze rolniczym,
- producenci i przetwórcy artykułów rolno-spożywczych,
- lokale gastronomiczne i obiekty noclegowe świadczące usługę gastronomiczną,
- cukiernie,
- sklepy regionalne i sprzedawcy detaliczni,
- instytucje i organizacje pozarządowe zajmujące się edukacją.
