Ciekawostka

To pierwsze warzywa, które wyrosły... bez ziemi. Wkrótce trafią na talerze olsztynian

2025-05-16 15:32

Tego jeszcze nie było. W magazynie Banku Żywności w Olsztynie wyrosła pierwsza sałata uprawiana… bez ziemi. Udało się to za sprawą tzw. uprawy hydroponicznej. Jest to przyszłość, bo można w ten sposób produkować świeże warzywa nawet w dużych miastach. Sałata już niedługo trafi na talerze olsztynian. Więcej informacji na ten temat poniżej.

To pierwsza taka sałata w Olsztynie. Wyrosła bez grama ziemi

W magazynie Banku Żywności w Olsztynie wyrosła pierwsza sałata uprawiana bez grama ziemi. Dzięki technologii hydroponicznej i specjalistycznemu kontenerowi, możliwa stała się produkcja świeżych warzyw nawet w miejskich warunkach. Jak zapowiadają pracownicy banku żywności, to początek zielonej rewolucji, która łączy innowację z pomocą społeczną.

W czwartek (15 maja) w magazynie Banku Żywności w Olsztynie w Wadągu odbyły się pierwsze zbiory sałaty wyhodowanej w systemie uprawy hydroponicznej. Specjalistyczny kontener, w którym dojrzewało warzywo, olsztyńska organizacja pozarządowa kupiła od koreańskiej firmy Cube Farm.

– To przełomowe wydarzenie dla nas i dla regionu, bo pokazujemy w ten sposób, że zaawansowane technologie mogą wspierać zrównoważoną produkcję żywności nawet w warunkach miejskich i magazynowych – mówi Marek Borowski, prezes Banku Żywności w Olsztynie.

Czym jest hydroponika i dlaczego to przyszłość w żywieniu?

Hydroponika to metoda uprawy roślin bez użycia gleby. Korzenie roślin zanurzone są w roztworze wodnym bogatym w składniki odżywcze. Kontener, w którym znajduje się uprawa, zapewnia roślinom idealne warunki do wzrostu: od precyzyjnie sterowanej temperatury i wilgotności, przez doświetlenie LED imitujące naturalne światło słoneczne, aż po cyrkulację powietrza i czystość środowiska.

Wyhodowane w takich warunkach warzywa wyróżniają się wyjątkową świeżością, intensywnym kolorem i dużą zawartością składników odżywczych – ocenia Marek Borowski. – Co ważne, nie zawierają pestycydów, a cały proces uprawy zużywa nawet 90 proc. mniej wody niż tradycyjne metody rolnicze.

Świeża sałata, która wyrosła w kontenerze, trafi teraz do organizacji pomocowych, które współpracują z bankiem. Warzywa wyhodowane dzięki tej metodzie będą wykorzystywane także w Restauracji Kuźnia i Spółdzielni Socjalnej „Smaki”, którą do życia powołał Bank Żywności w Olsztynie.

Zakup kontenera i uprawa hydroponiczna wpisują się w ekologiczne działania organizacji, która poza przeciwdziałaniem marnowaniu jedzenia, testuje również nowatorskie rozwiązania w zakresie produkcji żywności przyszłości. Kontener hydroponiczny stanowi nie tylko źródło zdrowej żywności, ale także przestrzeń edukacyjną – z możliwościami organizowania warsztatów i pokazów dla dzieci, młodzieży i dorosłych zainteresowanych nowoczesnym rolnictwem miejskim.

– To więcej niż projekt. To wizja przyszłości, w której lokalna, świeża i zdrowa żywność może powstawać w sercu miasta, w zgodzie z naturą i nowymi technologiami – zapewnia prezes olsztyńskiego banku żywności.

Bank nie poprzestaje na sałacie. Już wkrótce w kontenerze rozpocznie się uprawa m.in. ziół i innych warzyw.

Olsztyn Radio ESKA Google News