Słodzik stosowany w wielu popularnych produktach trafi na czarną listę? Jest ostrzeżenie

i

Autor: pixabay.com

Zdrowie

Popularny słodzik trafi na czarną listę? Jest decyzja WHO

2023-07-14 9:32

Producenci napojów „dietetycznych” przekonują, że są one zdrowsze, bo zawierają cukru. Jest on zastępowany słodzikiem o kodzie E951. Okazuje się, że produkt ten spożywany w dużych ilościach może szkodzić. W lipcu WHO ma podjąć kroki w tej sprawie.

Aspartam, czyli popularny słodzik zastępujący cukier w napojach dietetycznych, może stanowić zagrożenie. Agencja Reuters, powołując się na dwa zaznajomione ze sprawą źródła, podała, że ten popularny sztuczny słodzik ma zostać uznany za potencjalnie rakotwórczy.

Aspartam trafi na czarną listę? W lipcu decyzja

W lipcu Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ma wpisać Aspartam na czarną listę, co byłoby ogromnym ciosem w branżę spożywczą. Słodzik ten jest wykorzystywany w wielu produktach, m.in. w „dietetycznych” napojach Coca-Coli, w gumie do żucia firmy Mars i niektórych napojach Snapple – podał Reuters.

Orzeczenie WHO wskazuje wyłącznie, czy dany produkt stanowi potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Nie podaje jednak, ilości, jaką można spożyć, żeby odczuć negatywne skutki.

Kontrowersje woków Aspartamu pojawiają się od lat 80. XX wieku

Już w latach 80. minionego wieku pojawiały się kontrowersje wokół Aspartamu. Już od 1981 r. eksperci ostrzegają, że słodzik może szkodzić zdrowiu, ale limity są wysokie. Z wyliczeń specjalistów wynika, że osoba dorosła, ważąca 60 kg, musiałaby wypijać od 12 do 36 puszek dietetycznych napojów gazowanych dziennie, żeby znaleźć się w grupie ryzyka. Liczba wypitych puszek napojów zależy od ilości Aspartamu w napoju.

Decyzja WHO może być przełomowa

Rzecznik Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (IARC) poinformował, że ustalenia komitetów IARC i JECFA (Wspólny Komitet Ekspertów FAO/WHO do spraw Substancji Dodatkowych do Żywności) są poufne do lipca. Jednak zdaniem ekspertów, decyzja ta może być przełomowa, ponieważ może wywierać presję na branżę spożywczą do zmiany receptur.

Aspartam jest dodawany do produktów spożywczych jako zamiennik cukru i tłuszczów. Po słodzik o kodzie E951 sięgają głównie osoby chore na cukrzycę. Podczas trawienia Aspartamu wydzielany jest metanol, który toksyczny dla człowieka. Do tej pory uważano, że spożywany w niewielkich ilościach, nie stanowi zagrożenia dla zdrowia.

AKTUALIZACJA, 14 lipca

Eksperci grup związanych z WHO wskazali, że aspartam jest „potencjalnie rakotwórczy”, co oznacza, że jest ograniczona liczba dowodów na to, że substancja może wywoływać raka. JECFA ustaliła, że nie istnieją przekonujące dowody na to, że popularny słodzik może wywoływać poważne szkody i wciąż zaleca, aby produkt ten zażywać na poziomie nie wyższym niż 40 mg na kilogram masy ciała dziennie.

Przedstawiciele WHO „ponownie wskazują, że aspartam jest bezpieczny” - potwierdziła Kate Loatman, dyrektor wykonawcza organizacji International Council of Beverage Associations, zrzeszającej producentów napojów.

W formie 24: Dieta na dobry humor

Dziwne kokony pojawiają się w mieszkaniach. "Wysypało się z niego mnóstwo pająków. Byłam przerażona" [ZDJĘCIA]