Ponad 23 tysiące 14-tygodniowych indyków rzeźnych w Rąbitach, w gminie Zalewo zostanie poddanych eutanazji z powodu wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) podtypu H5N8 u drobiu. Artur Chojecki, wojewoda warmińsko-mazurski wydał 28 stycznia (wtorek) zarządzenie określające obszary zagrożone wirusem w powiecie iławskim.
- Zostały wyznaczone obszary zagrożone, gdzie zostaną powzięte szczególne środki ostrożności, a których zasięg ogłosił w drodze rozporządzenia wojewoda. - czytamy w komunikacie na stronie powiatu iławskiego.
W powiecie iławskim jest to obszar Gminy Zalewo: Bajdy, Barty, Bądki, Bednarzówka, Boreczno, Brzeziniak, Bukowiec, Dajny, Dobrzyki, Duba, Gajdy, Girgajny, Gubławki, Huta Wielka, Janiki Małe, Janiki Wielkie, Jaśkowo, Jerzwałd, Jezierce, Karpowo, Kiemiany, Likszany, Matyty, Mazanki, Mozgowo, Nowe Chmielówko, Polajny, Pozorty, Półwieś, Rucewo, Sadławki, Skitławki, Śliwa, Tarpno, Urowo, Wielowieś, Wieprz, Witoszewo, Zalewo.
Cała treść komunikatu wojewody jest dostępna TUTAJ
Polecany artykuł:
Problem grypy ptaków występuje na świecie od wielu lat. Grypa ptaków jest chorobą zakaźną zwierząt wywoływaną przez wirusy grypy. Zdarzają się jednakże przypadki kiedy wirusy grypy ptaków przekraczają barierę gatunkową i są zdolne do zarażenia człowieka. Dotychczas przypadki takie dotyczyły głównie terenów Azji i Afryki o niskim i bardzo niskim poziomie higieny.
Wiadomo, że wirusy grypy mogą zmieniać swoje cechy. Dlatego też, aby mieć pewność, że unikniemy ryzyka zakażenia wirusem grypy ptaków, należy przestrzegać zaleceń wydawanych lokalnie przez przedstawicieli Inspekcji Weterynaryjnej i Państwowej Inspekcji Sanitarnej, a ponadto:
- dopilnować, aby dzieci unikały miejsc bytowania dzikiego ptactwa, ferm drobiu oraz innych miejsc jego przetrzymywania,
- nie dotykać, bez odpowiedniego zabezpieczenia, ptaków martwych lub sprawiających wrażenie chorych, ani ubitego drobiu; dopilnować, aby nie robiły tego dzieci,
- myć ręce po każdorazowym zetknięciu z ptactwem, zarówno dzikim, jak i hodowlanym; dopilnować, aby robiły to także dzieci,
- nie spożywać mięsa drobiowego, przetworów drobiarskich i jaj niepoddanych odpowiedniej obróbce cieplnej w temperaturze minimum 70 °C,
- myć dokładnie, z użyciem detergentu wszystkie przedmioty, które miały kontakt z surowym drobiem (np. deski, noże, talerze),
- pamiętać, że zamrożenie mięsa drobiowego nie niszczy wirusa grypy,
- pamiętać, aby surowe mięso drobiowe nie miało styczności z innymi produktami żywnościowymi.
- Zawsze należy pamiętać o wykonaniu szczepienia ochronnego przeciwko grypie sezonowej przed sezonem grypowym lub w jego trakcie, co zminimalizuje ryzyko zakażenia się wirusami grypy i uchroni przed wystąpieniem powikłań choroby!