Nowe ostrzeżenie GIS. Spożycie tego produktu może wywołać reakcję alergiczną

i

Autor: pexels.com

zdrowie

Nowe ostrzeżenie GIS. Spożycie tego produktu może wywołać reakcję alergiczną

2023-11-08 13:52

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące wykrycia obecności substancji alergennej – glutenu w jednej partii produktu oznaczonego jako bezglutenowy. Spożycie produktu przez osoby z alergią bądź nietolerancją na gluten może wywołać u nich wystąpienie reakcji alergicznej. Szczegóły w materiale poniżej.

GIS ostrzega przed obecnością glutenu w produkcie oznaczonym jako bezglutenowy

W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono niezgodność w zakresie zawartości glutenu w produkcie oznakowanym jako produkt bezglutenowy. Chodzi o produkt: Sam Mills GLUTEN FREE Pasta d'oro 100 proc. Corn Pasta Fusilli, o numerze partii 21 03 25 B i datą minimalnej trwałości: 21.03.2025. Producentem jest SAM MILLS INTERNATIONAL S.A., Rumunia. Natomiast dystrybutorem w Polsce: Italmex Sp. z o.o., ul. Sławęcińska 10, Macierzysz, 05-850 Ożarów Mazowiecki.

Jak przekazał GIS, firma Italmex Sp. z o.o. zleciła dodatkowe badania w kierunku obecności glutenu. W związku z uzyskaniem wyniku potwierdzającego niezgodność powiadomiła swoich odbiorców o zaistniałym zagrożeniu oraz konieczności całkowitego wycofania tej partii z obrotu. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w tej sprawie oraz monitorują proces wycofania.

Na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego regularnie publikowane są ostrzeżenia dotyczące żywności lub wyrobów do kontaktu z żywnością. Ogłoszenia te – jak podkreśla GIS – nie służą piętnowaniu przedsiębiorców, ale podjęciu natychmiastowych działań: zwrotu produktów do sklepu czy wycofania ich z asortymentu. Dzięki współpracy z firmami branży spożywczej można szybko i skutecznie informować konsumentów o zagrożeniu.

QUIZ. Ile wiesz o gotowaniu i jedzeniu? Sprawdź się!

Pytanie 1 z 15
Bez czego nie da się zrobić majonezu?
Co się dzieje z jedzeniem w "MasterChefie"?