Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek jaj. Ostrzeżenie dotyczy produktu: "Moja kurka polskie jaja z chowu na wolnym wybiegu Klasa A, rozm. L". Spożycie ich bez właściwej obróbki termicznej może powodować przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, co może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.
Szczegóły dotyczące produktu:
- Produkt: Moja kurka polskie jaja z chowu na wolnym wybiegu Klasa A, rozm. L
- Numer partii: POW12 20.11
- Najlepiej spożyć przed: 20.11.2021
- Kod na skorupkach jaj: 1PL 10161326
- Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn
- Wyprodukowano przez: OVOVITA A. Kurasik 95-030 Rzgów, Prawda 60A Zakład Pakowania Jaj Prawda, kod zakładu pakowania: PL-10065901.
— Zakład pakowania Jaj PRAWDA natychmiast po otrzymaniu informacji o wykryciu Salmonella Enteritidis na powierzchni jaj rozpoczął wycofanie danej partii z obrotu oraz poinformował fermę, z której pochodziły jaja. Zakład w ramach prowadzonej kontroli wewnętrznej dotychczas nie stwierdził niezgodności, zarówno w procedurach higienicznych jak i badaniach laboratoryjnych. Trwa dalsze postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie. Zarówno zakład pakowania jaj jak i ferma jaj konsumpcyjnych, z której pochodzą przedmiotowe jaja są pod stałym nadzorem Powiatowego Lekarza Weterynarii — czytamy w komunikacie Głównego Inspektoratu Sanitarnego.
Jesteś świadkiem ciekawego zdarzenia w waszej okolicy? A może chcesz poinformować o trudnej sytuacji w Twoim mieście? Czekamy na zdjęcia, filmy i gorące newsy! Piszcie do nas na: [email protected]