
Restauracje z Warmii i Mazur w prestiżowym rankingu. Sprawdź, które lokale warto odwiedzić!

Restauracja Refektarz
Plac Wolności 2, Zamek Ryn
W Refektarzu króluje kuchnia tradycyjna w nowoczesnej aranżacji.

Restauracja Trattoria w Puszczy
Piaski 5, Ruciane-Nida
- Kuchnia opiera się tu nie tylko na regionalnych smakach Mazur. Zaskoczymy Was inspiracjami kuchni włoskiej, francuskiej i azjatyckiej. Każde danie tworzymy w najdrobniejszych szczegółach. Pyszne, świeże, zachwycające swą prostotą. Czerpiemy z otaczającej nas natury, wykorzystując sezonowe jej „owoce”. Współpracujemy z lokalnymi gospodarstwami, dostawcami i producentami. Dzięki własnej wędzarni zaserwujemy Wam pyszne wędzone wędliny, ryby i sery przygotowywane według regionalnych receptur – napisano na stronie rankingu.

Restauracja Romantyczna
Wysoka Wieś 22, Ostróda
Romantyczna to przytulna i elegancka restauracja z otwartą kuchnią. Stwarza niepowtarzalną okazję do celebrowania posiłków i odkrywania prawdziwych smaków dań przygotowywanych głównie z produktów regionalnych i polecanych przez Slow Food.

Pałac Warlity
Warlity Małe 8, Olsztynek
- Każdy posiłek serwowany w naszym pałacu to uczta dla zmysłów a także pretekst do dłuższego niż zwykle biesiadowania i delektowania się chwilą. Do wybornych dań z karty polecamy też domowe wyroby z naszej mazurskiej manufaktury, w tym sery, czekoladki, konfitury, wędzone ryby i wypiekany tradycyjną metodą chleb – czytamy na stronie.

Restauracja Pałacowa
Spacerowa 2, Stare Jabłonki
Na kuchnię hotelu Anders składają się nowoczesne kompozycje potraw, ale i te nawiązujące do historii miejsca. Otaczająca hotel zielona przestrzeń skłania ku zdrowemu odżywianiu. Szczególne miejsce na talerzach zajmują tu ryby. Łosoś podwędzany na jabłoni podany z risotto z pęczaku z gruszką, pieczoną cukinią i sosem z kiszonych ogórków to specjalność szefa kuchni.

Restauracja Sirocco
Prosta ¾, Olsztyn
- Nasza kuchnia ma charakter śródziemnomorski. Serwujemy dania mięsne, wegetariańskie, ryby i owoce morza – napisano na stronie rankingu.

Restauracja Hotelu Ognisty Ptak
Sztynorcka 6, Ogonki
Specjalnością są dania kuchni regionalnej, której wspaniałym przykładem są słynne polędwiczki wieprzowe z rusztu w cytrynowym tymianku i towarzystwie sosu z żurawin. Wyjątkowe miejsce zajmują także potrawy z świeżych ryb, w które obfitują okoliczne jeziora.

Restauracja Ostoja w Port Bogaczewo Hotel & SPA
Bogaczewo 17, Giżycko
- Nasza filozofia opiera się na głębokim przekonaniu, że prawdziwa kuchnia to nie tylko jedzenie, ale przede wszystkim doświadczenie, które łączy ludzi. W Ostoi, każda potrawa ma swoją historię, inspirowaną bogactwem naturalnym i kulinarnym dziedzictwem regionu – brzmi opis restauracji.

Gościniec Ryński Młyn
Sawickiej 3, Ryn
- Uroku i smaku serwowanym Państwu daniom dodaje sposób ich podania - gliniana zastawa jak i wyśmienite trunki. Pierogi, babkę czy kiszkę wzbogacą Państwo smakiem pszennego piwa. Koneserom trunków proponujemy także szeroka gamę miodów i win do wielogodzinnej degustacji – zachęcają właściciele obiektu.

Przystanek Zatoka
Siła 85, Gietrzwałd
- Nasza kuchnia to autorskie połączenie kuchni europejskiej i regionalnej. W codziennej pracy stawiamy na świeżość i jakość produktów oraz nieoczywiste połączenie składników – napisano na stronie rankingu.